неділю, 4 грудня 2022 р.


Волонтерський рух – доброчинна діяльність, яка здійснюється фізичними особами на засадах неприбутковості, без заробітної плати, без просування по службі, заради добробуту та процвітання спільнот і суспільства в цілому. Людину, яка добровільно надає безоплатну соціальну допомогу та послуги інвалідам, хворим, особам і соціальним групам, що опинилися в складній життєвій ситуації, називають волонтером.

Сьогодні волонтерський рух має глобальний характер. Волонтерська діяльність як прояв милосердя і доброчинності буде існувати доти, доки існує потреба людей у тій чи іншій допомозі та обмежена державна участь у задоволенні потреб своїх громадян, їхній соціальній підтримці.


Розвіюємо міфи! 5 стереотипів про волонтерство


 Волонтерство стрімко набирає популярності серед українців. Але, на жаль, через те, що не всі люди хочуть або  мають можливість розібратись у питанні, виникають упередження, які не мають реальних підстав.

1. Волонтери — це безкоштовна робоча сила. Волонтери справді працюють безкоштовно. Але варто озирнутися навколо, і ви побачите масу речей, зроблених саме волонтерами.  Волонтери витрачають власний час, вкладаючи сили у вирішення соціально важливих проблем. Тому вони, безперечно, заслуговують на повагу.

2. У волонтерів немає прав. Мало хто знає, але права у волонтерів насправді є, і вони прописані у Законі України. Волонтери мають право на відшкодування збитків (наприклад, витрат на харчування, витрат на проїзд до місця надання допомоги). 

3. Волонтерство — марна трата часу. Не все вимірюється грошима. Волонтерство — це про можливості, набагато важливіші разового прибутку. А ще досвід і знайомства, набуті під час волонтерства, можуть стати в нагоді у різних життєвих ситуаціях.

4. Волонтерські організації - це секта. Волонтерські організації побудовані на добровільній взаємовигідній співпраці, але ніяк не на маніпуляціях і вимаганні. Усі завдання волонтери виконують тільки за своїм бажанням.

5. Волонтерство пов'язане виключно з війною або збором грошей на вулиці.

Насправді, волонтерити можна в різних сферах. Кожен реалізовує себе по-різному. Наприклад, допомагає безпритульним, пенсіонерам чи хворим дітям, захищає права тварин чи підтримує еко-рух. 



 


Немає коментарів:

Дописати коментар

 ХТО ТАКИЙ ПСИХОЛОГ